Ofis ve çalışma koltuklarının temizliği ve bakımı, ofis mobilyaları için çok önem verilen konulardan biridir. Bu yüzden bu koltukları kullananlar sıklıkla “ofis koltukları, çalışma koltukları nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını aramaktadır. Ofis koltuklarının temizliği ile çalışma koltuklarının temizliği oldukça basittir.

Ofis ve Çalışma Koltuklarının Temizliği

Ofis ve Çalışma Koltuklarının Temizliği

Ofis ve çalışma koltuklarının düzenli aralıklarla temizlenmesi, koltuğun kullanım ömrünün uzamasını sağlamaktadır. Ofis koltukları ve çalışma koltuklarının yüzeyleri iki haftada bir elektrikli süpürgenin uç aparatıyla temizlenmelidir. Yüzey temizliğinden sonra uç aparatı çıkarılarak süpürge, koltuğun sırt ve kolçak kısmı ile aralarında gezdirilmelidir. Koltuklara zarar vermemek için süpürgenin çekim gücünün düşük seviyede olmasına dikkat edilmelidir.

Ofis koltuklarındaki döşeme etiketi ya da kullanım kılavuzunun kontrolünden sonra uygun olması hâlinde, sabun ve ılık suyla temizlenmesi mümkündür. Koltukların yüzeylerinde bir leke varsa nemli bir beze dökülen sabunla temizlenene kadar silinmelidir. Ofis koltuklarında özel bir solüsyona ihtiyaç yoktur. Sabun ya da bulaşık deterjanı temizlemeye yardımcı olacaktır. Yüzeysel lekelerin temizliğinin en kısa sürede yapılması, lekenin emilmesini de önleyeceğinden mümkün olduğunca erken silmek çok önemlidir.

Sabun ya da bulaşık deterjanının çıkaramadığı inatçı lekeler ise daha güçlü bir temizleme solüsyonuyla temizlenmelidir. Bunun için birçok güçlü kimyasallar içeren temizlik malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemelerin koltuğa zarar verip vermeyeceğini kontrol etmek çok önemlidir. Bunun için koltuğun görünmeyen, gizli bir kısmında test etmek koltuğun zarar görmemesi için oldukça önemlidir.

Koltuklardaki kötü kokular içinse ev yapımı koku gidericiler yapılabilir. Bir sprey şişesinin içindeki suya, kabartma tozu ile birlikte lavanta, tarçın ya da diğer güzel kokan esansiyel yağlardan birkaç damla karıştırarak koltuğun üzerine sıkmak, güzel kokmasını sağlayacaktır.

Beyaz Ofis Koltuğu Temizliği Nasıl Yapılır?

Beyaz Ofis Koltuğu Temizliği Nasıl Yapılır?

Beyaz koltukların temizliği, leke kirleri çok fazla göstermesi nedeniyle çok önemlidir. Beyaz ofis koltuğunun temizliğinde sirkeli su kullanımı oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Sirkeli su ile koltuk temizliği yapmak için ılık bir suya en fazla iki ölçek eklenerek karıştırılır. Bir bez karışımla ıslatılıp sıkılır. Temizlenecek bölgeler çok sert hareketler yapmadan silinmelidir.

Temizleme yöntemlerinden biri de temizlikte soda kullanımıdır. Soda lekenin üzerine dökülerek bir süre emilmesi beklenir. Daha sonra yüzey nemli bir bezle silinir. Ancak koltuğun zarar görmemesi için sodanın da görünmeyen bir kısımda denenmesi gerekmektedir.

Deri Ofis Koltuğu Bakımı

Ofis ve çalışma koltukları bakımı, deri döşemeli ise kurumasına izin vermemek en önemli husustur. Bunun için ez az ayda bir kez koltuk yüzeyinin nemlendirilmesi gerekmektedir. Ancak zamanla nem buharlaştığı için, bakımı yapılmayan deri kuruyup çatlamakta ve soyulmaktadır. Bunun için uygulanabilecek en basit yöntem deri koltuğun üzerine saç kremi sürmektir. Saç kremi, derideki olası hasarları engellemektedir.

Deri Ofis Koltuğu Bakımı

Ofis ve çalışma koltuklarının altında tekerlek bulunuyorsa sandalyenin düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlamak için bunların da en az altı ayda bir temizlenmesi ve yağlanması önemlidir. Aksi takdirde tekerlek yuvalarında biriken kirler, tekerleğin direnç göstererek dönmesine engel olabilmektedir.

Ofis ve çalışma koltuklarının doğrudan güneş ışığından uzak tutulması gerekir. Güneş ışığı, ofis koltukları da dâhil olmak üzere tüm koltukların kumaş ve kaplamasını bozabilmektedir. Bu yüzden ofis veya çalışma koltuğu doğrudan güneş ışığı yerine, gün boyunca çoğunlukla gölgede olan bir yere yerleştirilmelidir. Bulunduğu alanda gölge olmadığı takdirde panjur ya da perdelerle gölge sağlanabilir. Bu önlemler sayesinde koltuğun kullanım ömrü daha uzun olacaktır.