Koltuk kumaşı seçmek, karar verilmesi zor bir konudur. Bu sebeple yeni koltuk alacak kişiler sıkça “koltuk kumaşı seçerken nelere dikkat etmeli?” diye düşünürler. Özellikle de açık renk seçecek olanlar, kolay temizlenebilen kumaşların hangileri olduğunu öğrenmeye çalışmaktadır. Kullanışlı koltuk kumaşı seçimi konusunda tavsiye edilen bazı hususlar bulunmaktadır.

Kullanışlı Koltuk Kumaşında Olması Gerekenler

Kullanışlı Koltuk Kumaşında Olması Gerekenler

Yeni alınacak ya da kaplanacak koltuklarda ihtiyaçlara uygun kumaş seçimi gereklidir. İhtiyaçların yaşam şartlarına göre seçilmesi en doğru karar olacaktır. Beklenti ve ihtiyaçlar belirlendikten sonra bir daha doğru kararlar verilecektir.

Sadece misafir odasında kullanılacak kumaşlarda sadece göze hitap etmesi ve hassas olması yeterli olabilir ancak sık kullanılan, özellikle de küçük bir çocuğun ya da evcil hayvanların bulunduğu evlerde, koltukların sıklıkla silinmesi ve yıkanması sebebiyle kumaşların ömrü azalmaktadır. Bu nedenle kolaylıkla silinebilen, leke tutmayan, uzun süre dayanacak, pamuk oranı yüksek, fitilli, kalın dokulu ve mümkünse çok açık renkte olmayan kumaşların tercih edilmesinde yarar vardır.

Şık bir koltuk, görünüşte birçok kişi tarafından beğenilse de kumaşının kullanışlı olmaması sonucunda insanlar hata yaptıklarını düşünüp pişman olmaktadırlar. Bu hataya düşmemek için, beğenilen koltuğun kumaşının değiştirilmesi mobilya şirketlerinden talep edilebilmektedir. Bu sayede, örnek olarak seçilen koltuk kumaşının rengi de türü de ihtiyaca göre seçilebilir.

Bunun dışında kumaşın desenleri de oldukça önemlidir. Desenler, koyu renkli, dikkat çekici ya da daha doğal olabilir. Desen seçimindeki önemli nokta yaşam alanıyla ya da diğer eşyalarla oluşturacağı uyumdur.

Koltuk Kumaşı Türleri

Koltuk Kumaşı Türleri

Seçilecek olan kumaş hakkında bir fikre sahip olabilmek için ilk önce kumaş türlerini bilmek gerekir. Bunun için aşağıdaki bilgiler yararlı olacaktır;

  • Tay Tüyü Kumaş: Son zamanların en popüler kumaş türü, tay derisindeki tüylere benzeyen yapısı nedeniyle bu adı alan tay tüyü kumaştır. Kadifemsi, yumuşak bir yapısı vardır. Koltuklarda etkileyici ve gösterişli bir görünüm sağlarken aynı zamanda ipeksi dokusu da insanların iyi hissetmesini sağlamaktadır. Tay tüyü koltuk kumaşı özellikleri ise kolay temizlenmesi, toz, leke ve kirleri içerisinde hapsetmemesidir. Tüm bu özellikleri sayesinde kaliteli koltuk takımlarının tasarımlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Şönil Kumaş: Tay tüyü kumaşı andıran şönil kumaş da kadifeye benzemekte ve koltuklarda sıkça kullanılmaktadır. Oturma odası gibi sık kullanılan odalarda, günlük kullanımda rahatlıkla seçilebilir. Ömrünün uzun olması, sıkı dokusu, leke tutmayan özelliği ve kolay temizlenebilmesi sayesinde şönil kumaş, temizliği, birçok kişi tarafından beğenilerek kullanılmaktadır.

  • Keten ve Sentetik Kumaş: En popüler kumaşlardan biridir. Ferah bir görünüm için keten ve sentetik kumaşlar en doğru seçenektir. Keten kumaş koltuk kullanımı, esnemesi, aşınmalara karşı direnç göstermesiyle tavsiye edilmektedir. Bu direnci sayesinde kumaşın ömrü de uzun olmaktadır. Toz tutmaması, güneşte renginin solmaması, modern, kullanışlı ve de ekonomik olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.

  • Deri Kumaş: Koltuk kumaşında en çok akla gelen türdür. Hem gösterişli hem de kaliteli oluşuyla ortama farklı bir hava katmaktadır. Temizliği kolay bir kumaş türü olan deri koltuklar, uzun süre leke tutmadan kullanılsa da hem bakımının zor olması, çatlama ve boya atmaları yapması hem de her mevsime uyum sağlayamaması, terletme sorunu yaşatması gibi nedenlerle tercih edilmemeye başlamıştır. Yine de salonlarda ve ofislerde rustik bir görünüm için tercih edilebilir.

  • Saten Kumaş: Koltukta kullanıldığında hem konfor hem de temizlik açısından oldukça zorlanılan bir kumaş türüdür.

Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda en doğru karar kolaylıkla verilecek ve koltuklar uzun süre yıpranmadan, rahatlıkla kullanılabilecektir.