Kahve Dükkânı Açmak İstiyorum. Nereden Başlamalıyım? Yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin aklındaki seçenekler arasında genellikle kahve dükkânı açmak vardır. İşletmesinin pek çok hizmet sektörüne göre daha kolay olması ve kahve dükkanlarındaki yoğunluk iş fikrinin popüler hale gelmesine neden olmuştur. Peki, kahve dükkânı açmak için neler gerekli?

Kahve Dükkânı Açma Maliyeti

Kahve dükkânı açmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu maliyetlerdir. Ancak bu noktada oldukça geniş bir yelpaze olacağını bilmelisiniz. Maliyetleri etkileyen unsurların başında ise yer seçimi gelir. İstanbul’un lüks ve işlek bir semtinde kahve dükkânı açmak için ciddi bir bütçe ayırmalısınız. Ancak daha sakin bölgelerde butik bir kahve dükkanını daha küçük sermayelerle kurmanız mümkündür.

İşletme açmak için dükkânı belirleyerek gerekli tadilatları yaptırmalısınız. Daha sonra mobilyaları satın almalı, dekorasyon için ekstra harcamalar yapmalısınız. Lezzetli kahveler yapabilmek için kaliteli ekipmanlar kullanmalısınız. Ayrıca dükkânı açmak için gerekli masraflar mevcuttur. Eğer dükkânı tek başınıza işletmeyi düşünmüyorsanız çalışan maaşlarını hesaplamayı unutmamalısınız. Ekstra olarak her zaman her şeyin tam anlamı ile iyi gitmeyebileceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle işletmenin tutması için gerekli olan 6 ay içerisinde masrafları cebinizden ödemeniz gerekebileceğinizi hesaplarınıza katmalısınız.

Kahve dükkânı için gerekli tüm masrafları göz önünde bulundurduğunuzda küçük bir kahve dükkânı açmak için minimum 500.000 TL’ye ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bu miktarının maksimum bir sınırı yoktur. Tamamen hayalleriniz ve beklentilerinize bağlıdır.

Kahve Dükkânı Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Kahve dükkânı açma maliyetlerini hesaplayan kişiler genellikle bu masrafları ne kadar sürede çıkarabileceklerini göz önünde bulundururlar. Ancak kazanabileceğiniz miktar masraflardan daha belirsizdir. Dükkânın muhitine göre menüdeki fiyatlar ciddi değişiklik gösterir. Ayrıca her semtte kahve dükkanlarına gösterilen ilgi aynı değildir. Tüm bu faktörlere göre kazancınız azalır ya da artar.

Kahve Dükkânı Nasıl Açılır?

 Kahve dükkânı açmak için öncelikle mekânı belirlemelisiniz. Mobilyaları ve ekipmanları satın aldıktan sonra işletmenin dekorasyonu üzerinde değişiklikleri yapabilirsiniz.

 Bir sonraki adım ise gerekli resmi işlemlerdir. İşyeri açmak için öncelikle belediyeye başvurarak gerekli evrakları öğrenmenizde fayda vardır. Temel olarak ihtiyaç duyacağınız belgeler aynı olmakla birlikte bazı ufak farklılıklar olabilir.

 İş yeri açma ve çalışma ruhsatının yanı sıra ikametgâh, kira sözleşmesi, iş yeri açma beyanı gibi belgeleri hazırlamanız gerekecektir. Ayrıca gıda üzerine bir alan olduğu için deneyimlerin daha sıkı olacağını unutmamalısınız.

Kahve Dükkânı Dekorasyonu

Bir kahve dükkanının tutması için ambiyans en önemli konudur. Unutmayın ki insanlar kahve dükkanlarına temel ihtiyaçlarını karşılamak için gelmez. Amaçları günün stresinden arınarak rahatlamak ya da arkadaşları ile zaman geçirmek ve sosyalleşmektir. Bu noktada bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.

  • Öncelikle mekânda kullanılacak renk seçimine karar vererek işe başlayabilirsiniz. Kahve dükkanları için aşırı renkli ve dikkat çeken tonlar rahatsız edici olabilir. Ağırlığınızı mümkün olduğunca toprak tonlara vermenizde fayda var. Ayrıca ahşap, taş gibi huzur hissi veren materyallerden faydalanabilirsiniz.

  • Masa seçimi, dikkat etmeniz gereken en önemli konular arasında yer alır. İşletmenin ruhunu ortaya koyabilmeniz için oldukça önemlidir. Seçim yaparken kullandığınız renk ve konsepti göz önünde bulundurmanız gereklidir. Son yıllarda iyice popülerleşen bar masaları ile hem şık hem de modern bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Özellikle dikdörtgen şeklindeki ince ve uzun masalar, tek başına kahve içmeye gelenlerin ilgini çekebilir. Ayrıca bar masaları freelancer çalışanların tercihi olmanızı da sağlayabilir. Ayrıca işletme içerisinde değişik büyüklükteki masalardan faydalanabilirsiniz.

  • Mekân içerisinde ayrı köşeler oluşturmanız ve ufak dekorasyon hileleri sayesinde kişilerde kendine özel ayrılmış alan hissi ortaya koymanız mümkündür. Özellikle kenar ve köşeleri verimli kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu bölümlerde kullanılan kare şekilde kahve masalarını yan sehpalar ile ayırabilirsiniz. Kahvehane için Yan sehpaların üzerine kahve severlerin ilgisini çekebilecek gazete, dergi, kitaplarla donatabilirsiniz.

  • Kahve dükkânı için kahve sandalyesi seçerken konfor ve şıklığı göz önünde tutmanız önemlidir. Kişiler genellikle kahve içerken mekânda uzun zaman geçirirler. Rahat olmayan modeller, müşteriler üzerinde iyi bir intiba bırakmanızın önüne geçebilir. Uzun bar masalarını bar sandalyeleri ile tamamlayabilirsiniz. Burada oturan kişiler daha çok kahvelerini içip kalkmayı ya oturup çalışmayı hedeflediklerinden konfor ilk öncelikleri olmaz. Diğer masalarda ise; ahşap gibi ağır malzemeler kullanılan geniş oturma alanına sahip modelleri tercih edebilirsiniz.

  • Kahve dükkânı dekorasyonunda konsept fikirlerden faydalanabilirsiniz. Örneğin her masaya bir ülkenin ya da yazarın/şairin adını verebilirsiniz. Masanın adına uygun peçetelikler kullanabilirsiniz ya da ufak aksesuarlardan faydalanabilirsiniz.

  • İstediğiniz atmosferi oluşturmak için müzik seçimi ve ses sistemine özen göstermelisiniz. Klasik ve jazz müzik ağırlıklı listeler oluşturabilir, mekânda gramofon gibi aksesuarlara yer verebilirsiniz.

  • Seçeceğiniz kahve dükkânı mobilyalarının kolay temizlenebilir olmasına da özen göstermelisiniz. Masa ve sandalyelerin yeterince temiz görünmesi işletmenin güven vermesi ve tercih edilmesi için şarttır.

Kahve Dükkânı Masa ve Sandalye Seçimi

Kahve dükkânı için masa ve sandalye seçerken dikkat etmeniz genel etkenlerin yanı sıra konsepte uygun noktalar da mevcuttur. Tercih edeceğiniz konsept ve mobilyalar uyumlu olmalıdır.

  • Kahvenin yaygınlaşmasında oldukça önemli olan espresso nedeniyle işletmelerde İtalyan dekorasyonu oldukça yaygındır. Daha çok butik kahve dükkanlarında kullanılan bu tarzı oluşturmanın püf noktası otantik aksesuarlardan faydalanmak ve sıcak bir atmosfer oluşturmaktır.

  • Rustik tarz, dekorasyonun her alanında dikkat çekmeye başlamıştır. Eğer kahve dükkanınızda rustik bir ambiyans yakalamak istiyorsanız kullanacağınız masa ve sandalyelerin mümkün olduğunca işletmemiş olmasına özen gösterebilirsiniz.

  • Minimal dekorasyonlar, yalnızca müşterilerinize günün yorgunluğundan arınmak için harika bir ortam sunmanızı sağlamaz. Ayrıca kahve dükkânı açma maliyetinizin de düşmesine yardımcı olabilir. Minimal dekorasyonlarda sade kafe masa ve sandalyelerinden faydalanabilirsiniz. Mümkün olduğunca tek renk modellere öncelik verebilirsiniz.

  • Modern bir konsept oluşturmak için kullanabileceğiniz en ideal modeller bar masa ve sandalyeleridir. Mekânın şekline göre değişmekle birlikte ortada ya da kenarlarda uzun bar masalarından faydalanabilirsiniz. Kalan bölümlerde ise dikdörtgen masalar kullanabilirsiniz. Sandalye yerine tabure kullanmak daha modern bir duruş sağlayabilir.

  • Kişilerin yaşamın yoruculuğundan kaçmak için sıklıkla vintage mekanları tercih ettiğini görebilirsiniz. Siz de kahve dükkanınızda vintage bir tarz benimsemek isterseniz ahşabın koyu tonlarından faydalanabilirsiniz. Masa ve sandalyelerde klasik modellere öncelik verebilir ve aksesuarlar yardımıyla mobilyaları vurgulayabilirsiniz.