Cafe açmayı ya da yenilemeyi düşünen işletmecilerin düşündüğü en önemli nokta “Cafe için masa sandalye seçimi nasıl yapılır?” konusudur. Cafe masa ve sandalyeleri estetik bir rol oynamanın yanında, pratik ve işlevsel olmalıdır. Birçok çeşidin arasından karar vererek bir cafe masa sandalye takımı seçmek çok da kolay değildir. Bunun için doğru cafe masalarını seçme ipuçları vardır.

En Doğru Cafe Masalarını Seçme İpuçları

Bunun için dikkat edilmesi gereken altı özellik vardır. Bunlar, masa ve sandalyenin boyutu, masa ve sandalye ayakları, masa paketleri, malzeme, işlev ve renktir.

Cafe masalarını seçmeden önce hangi boyutlarda bir masa sandalye takımına ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir. Ebatların belirlenmesi ve cafeye en uygun olan masa sandalye takımının seçimi için bir ölçüm yapılmalıdır. Masanın üst kısmı için ise boyutlar çoğunlukla 700 mm veya 800 masa üstleri uygun olmaktadır. Masa üstlerinin standart boyutlarda seçilmesi, küçük gruplar için alınan kare masaların, büyük müşteri grupları geldiğinde birleştirilebilmesi için önemlidir. Bu sayede birleştirilip uzun masa hâline getirilen masalar birbiriyle aynı seviyede duracak ve göze batmayacaktır. 600 mm masa üstleri ise küçük olmaları yönünden çok kullanışlıdır. Genellikle 1 ya da 2 kişinin kullanabildiği bu masalar, 4 kişilik masalara 2 kişilik müşteri almayı gerektirmediği için işletmeye katkı sağladığı gibi, dar alanlarda da kolaylıkla kullanılabilirler.

Cafe Masa Sandalye Seçimi

Masa ayaklarına gelecek olursak, masa üstleri standart boyutlarda olup birleştirildiğinde birbiriyle uyum sağlasa bile masa ayaklarının uzunlukları farklı olduğunda göze batacaktır. Bu sebeple standart boyutlarda masa ayakları almak işletme için faydalı olacaktır.

Masa paketleri ise takım olarak alındığında daha uygun fiyatlarla edinilebilecek masa sandalyeleri kapsamaktadır.

Masa sandalye malzemeleri ise genellikle iki ana tipte toplanmaktadır. Bunlardan biri sert ağaç, ikincisi ise, laminat, kaplama, kaplanmış yonga levha veya melaminden yapılmış masa sandalye malzemeleridir. İkinci seçenek daha uygun fiyatlıdır.

İşlevsellik konusu ise cafelerde kullanılan masalarda en önemli hususlardan birisidir. Doğrudan ısıtıcıya maruz kalmaya veya lekelere dayanıklı olmakla birlikte hızla ve kolayca silinebilecek masalar seçilmelidir. Yoğun cafelerde sık sık müşteri sirkülasyonu olacağı için belirli ölçülerde dayanıklılık gerektiren malzemeler gerekmektedir. Laminat masa üstleri bu özelliklere uymaktadır. Hem sıcakta hem de açık havada kullanılabilecek şekilde dayanıklıdırlar. Bu masa üstlerinin nemli bir bez ya da aşındırmayan temizlik malzemeleriyle silinmesi yeterlidir.

Renk seçimi konsepte ve dekorasyonun geneline uyum sağlayacak şekilde olmalıdır. Siyah masa ve sandalyeler daha zarif ve şık, siyah beyaz masa sandalyeler daha modern, renkli masa sandalyeler daha enerjik, ahşap renkleri daha retro ya da geleneksel konseptler için tercih edilebilmektedir.

Cafe Masa Sandalye Tasarımı Nasıl Olmalı?

Cafe Masa Sandalye Tasarımı Nasıl Olmalı?

Cafe masa sandalye tasarımı nasıl olmalı? Masa ve sandalye alırken mutlaka cafenin konseptine uygun renkler seçilmelidir. Bazı konseptlerde parlak masa modelleri ilgi çekici olabilir. Masa ve sandalye modelleri kimsede olmayan, müşterilerin ilk kez göreceğine inanılan tarzda, özgün ve farklı modellerden seçilebilir. Sandalye renkleri mümkün olduğunca canlı renklerde seçilmeli ve masayla da uyumlu olmalıdır. Berjer şeklindeki koltuk modellerinden alınacaksa renk ve desen dışında model seçenekleri de mutlaka incelenmeli ve koltuk malzemesi kumaş olmalıdır. Berjer kumaşları daha çok dikkat çekici renklerden veya farklı desenlerden oluşmalıdır. Cafenin konsepti vintage ya da retro ise berjerler güzel bir hava katacaktır. Eğer kafede sedir kullanılacaksa kumaşları renkli ve desenli olmalıdır. Bistro tarzında uzun masalar kullanılacaksa canlı renkler ya da parlak ayaklar ve açılır kapanır seçilebilir.