Hizmet sektöründe başarılı olabilmek için en önemli hususlardan biri cafe dekorasyonudur. Peki cafe dekorasyonu nasıl olmalı? Bu sorunun cevabı sayesinde doğru dekorasyon insanların dikkatini çekecek ve cafenin müşteri sayısı artacaktır. Cafenin tarzına ve verilecek hizmete karar verildikten sonra müşteri kitlesinin ihtiyaçlarına ya da tarzlarına göre bir ortam oluşturulmalıdır. Cafe, uygun ortam oluşturulduğunda keyifle vakit geçirebilmek için tercih edilecektir.

Cafe Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde pek çok tarzda cafe bulunmaktadır. Bu cafeler günümüzde klasik, modern, pop art, vintage, retro, bohemian, şark modeli, etnik gibi tarzlarda dekore edilmiş olabilmektedirler. Ayrıca yaygın olarak kitap cafeler de bulunmaktadır. Bir cafe, dekorasyonunu yapan kişinin karakterini yansıtır. Bu sebeple oluşturulacak ortam, konsept ve ambiyans cafe sahibinin tarzını ve düşüncelerini müşteriye aktarmasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden, kişinin kendisini yansıtabilecek tarzı iyi seçmesi oldukça önemlidir.

Cafe dekorasyonunun tarzına karar verildikten yapılacak olanlar, bu tarza uygun olan duvar, zemin, mobilya, aksesuar vb. gibi unsurların seçilmesi olacaktır. Cafedeki ambiyansın etkileyici ve dikkat çekici olmasındaki en önemli nokta, bu mobilya ve aksesuarların tümünün birbiriyle uyum içinde olmasıdır. Çünkü çok paralar harcanarak en pahalı ürünler alınmış olsa bile birbiriyle uyumlu olmayan dekorasyon unsurları estetiklikten uzak olacak ve bu yüzden başarılı olmayacaktır.

Cafe dekorasyonunda kullanılan renklerin huzur verici olması, müşterilerin kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır. Mekânın büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak oluşturulacak ortam büyük bir öneme sahiptir. Çok dar alanlarda bile açık renkler kullanılarak mekânı olduğundan daha büyük, aydınlık ve ferah gösterebilmek mümkündür.

Cafe dekorasyonunu yapmadan önce hizmet verilecek müşteri kitlesi göz önünde bulundurulmalıdır. Lokasyona göre şekillenen cafeler daha çok talep görmektedir. Bir üniversitenin yakınında, daha çok öğrencilerin ve genç kesimin bulunduğu lokasyonda açılacak cafenin, gençlere hitap edecek şekilde dizayn edilmesi daha doğru olacaktır.

Oluşturulacak ortam ve ambiyans cafede sunulacak yiyecek ve içeceklere göre de şekillenmelidir. Bu sayede dekorasyon, ihtiyaçlara hizmet edecek şekilde tasarlanmış olur. Yemekleriyle ön planda olacak bir cafede mobilya ve masaların çok yüksek olması, müşterinin rahat edememesi ve kolaylıkla yemek yiyememesine sebep olabilmektedir. Müşteri rahat edemeyeceği bir cafeye gitmek istemeyeceği için konsepte ve menüye uygun mobilyaların seçilmesi önem arz etmektedir.

Cafe Dekorasyonunda Kullanılacak Objeler

Cafe Dekorasyonunda Kullanılacak Objeler

Cafe dekorasyonunda dikkat çeken aksesuarlar kullanmak da müşteriler tarafından tercih edilmek açısından faydalı olacaktır. Dekorasyonda bir uyum ve bütünlük sağlayabilmek için öncelikle masa, sandalye gibi temel dekorasyon mobilyaları seçilmelidir. Sonrasında sıra dışı ve dikkat çekici aksesuarlarla müşterinin albenisi kazanılmalıdır. Her yerde aynı tasarımları gören müşteriler için farklı objeler ve aksesuarlar seçmek ilgi çekici olacak, ayrıca özgün tasarımlar insanlara kendini iyi hissettirdiği için de müşteri sayısı artacaktır. Konsept cafe tasarımları için, örneğin, kitap cafe konseptinde bir ortam oluşturuluyorsa duvarlara yapıştırılan ya da tavandan sarkan kitaplar müşterinin ilgisini çekebilir. Bunun dışında üçgen, kare gibi değişik geometrik şekilli objeler, ahşap ve retro severler için daha loş ortamda kullanılan antika tarzı objeler ile masaların üzerindeki şık objeler ya da minik saksı çiçekleri hoş durmakta, ambiyans ve konsepte uygun olarak seçilen tablolar da ortama sıcaklık katmaktadır.

Cafe dekorasyonu yapmadan önce dekorasyon dergilerini ya da ilgili internet sayfalarını incelemek yol gösterici olabilmektedir. Bu dergi ve sayfalardan bulunan dekorasyon örnekleri birçok fikir verecek ve cafe sahibinin zevki ile harmanlandığında güzel bir tasarım mümkün olmaktadır.